Нови правила, които ще облекчат гражданите ще влязат в сила от март догодина.

Едно от тях предвижда, ако подавате онлайн декларация за доходите от 2019 г., данните за получените суми от работодателя вече автоматично ще бъдат попълнени.

Така например, ако човек е получил през тази година само заплата по трудов договор, хонорари и доходи по граждански договори, цялата му данъчна декларация ще бъде автоматично попълнена.

Той само ще трябва да потвърди данните и да я изпрати онлайн на НАП. Не така стоят нещата, ако трябва да декларирате и доходи от наем.

НАП погна столични заведения

Тогава подателят трябва сам да попълни данните в декларацията, дори да я подава онлайн.

Работниците обаче вече нямат нужда да взимат бележки за получени доходи от всички фирми, в които са работили през годината.

Дори да подават годишната си данъчна декларация на хартия вече не е необходимо да прилагат бележките от работодателите.

Хората сами ще попълват в данъчната си декларация и облекченията, които искат да ползват - например за деца, за изплащане на ипотека за единствено жилище на млади семейства, за дарения и т.н.

Данни за получени награди от търговски вериги няма да се попълват в данъчните декларации, тъй като дължимият налог вече се събира авансово при даването на наградата.

Облекчената система за подаване на годишните данъчни декларации за доходите ще стартира от началото на месец март. Причината за това е, че до края на февруари е срокът, в който фирмите трябва да подадат на НАП данни за изплатените от тях доходи на граждани.

След като фирмите подадат информацията за изплатените доходи, тя автоматично ще се зарежда в данъчните декларации на хората при онлайн подаването им.

За да пусне декларацията си по интернет, е необходимо човек да има персонален идентификационен код (ПИК), който се взима безплатно от офис на НАП.

Хората, които предпочитат още в началото на 2020 г. да подадат данъчната си декларация, ще трябва сами да попълват данните за получени заплати и суми по граждански договори.

Същото важи и за хората, които ще подадат хартиени формуляри. Кампанията за подаване на годишните данъчни декларации стартира от 10 януари.

Хората, които подадат годишните си данъчни декларации онлайн до 31 март 2020 г., ползват отстъпка от 5% от данъка за довнасяне, но не повече от 500 лв.

За целта те трябва да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларацията.

Така и хората, които искат данните за доходите им автоматично да бъдат попълнени във формулярите, ще могат за ползват отстъпката от 5% - те ще трябва да подадат декларация за доходите си от началото до края на месец март 2020 г.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg