Управляващата социалистическа партия в Португалия предложи новопристигналите европейски пенсионери в страната да бъдат облагани с данък от 10 процента върху годишните им приходи.

По този начин страната премахва огромните данъчни облекчения, предоставяни на временно пребиваващите на територията й пенсионери от други европейски страни през последното десетилетие.

В разгара на финансовата криза през 2009 г. Лисабон освободи европейците от плащане на данък в продължение на 10 години при условие, че живеят в Португалия поне шест месеца в годината.

С колко скача минималната заплата в Румъния и Португалия

Сега социалистическата партия внася изменение в закона, което ще означава, че пенсионерите, пристигнали през 2020 г. след това ще бъдат обложени с данък.

„Чужденците със статут на непостоянно пребиваващи лица ще спрат да бъдат освобождавани от данък и ще се изправят пред ставка от 10 процента върху приходите си“, каза на пресконференция лидерът на социалистическата група в парламента Катарина Мендес.

istock
istock

Столицата Лисабон и плажните курорти в региона на Алгарве през последните години привлякоха хиляди пенсионери в Португалия, особено френски, британски и италиански граждани.

635 евро минимална заплата в Португалия

Промените все още предстои да бъдат гласувани, съобщи АФП.

Социалистите имат 108 депутати в парламент с 230 места, което ги прави доминираща сила.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg