По 200 лева, вместо исканите 1000 лв.,  ще получат седем души, които успяха да осъдят Националната агенция по приходите, заради изтичане на личните им данни.

Това съобщи адвокат Ивайло Юруков, който е един от защитниците на гражданите, които заведоха иска. Припомняме, че през юли миналата година данните на близо пет милиона граждани станаха публично достояние.

Решението по делото е на Административен съд - София-Град от 9 юни 2020 г. В становището си до медиите юристът посочва, че това са първите решения от поредица от 160 заведени дела срещу данъчните. Решенията подлежат на обжалване пред Върховния административен съд.
 
До този момент, желание да обжалва решението е изразил само един от ищците, който не е съгласен с прекомерно ниския размер на обезщетението.

“Останалите се отказаха от обжалване, защото разноските по делото биха надхвърлили размер на обезщетението и по този начин са принудени да не обжалват.

Те вече дължат по 100 лв. разноски на НАП за делото пред първата инстанция. Това означава, че обезщетенията им реално ще бъдат редуцирани до 100 лева“, отбелязва Юруков.

istock
istock

Според решението съдът приема, че претендираната от ищеца сума от 1000 лв. е прекомерно завишена. „Обезщетението трябва е съразмерно с вредите и да отговаря както на конкретните данни по делото, така и на обществените представи за справедливост“, мотивират се съдиите.
 
Съдът осъжда НАП да заплати разноските по производството, както и да заплати на ищеца внесената държавна такса. Съдът осъжда ответника да заплати на ищеца и възнаграждение за един адвокат или юрисконсулт, ако е имал такъв, съразмерно с уважената част от иска.

Стартира първото дело срещу НАП заради теча на личните данни

В случая разноските възлизат на 10 лв., представляващи други такси, които с оглед посочената разпоредба се дължат на ищеца в пълен размер дори и при частично уважаване на исковата претенция.

Според решението НАП трябва да заплати и сумата от 100 лв. адвокатско възнаграждение на ищеца.
 

istock
istock

Комисията за защита на личните данни глоби приходната администрация с 5,1 млн. лв. Има трима обвиняеми по случая с кибер атаката – Иван Тодоров, собственик на „Тад Груп“, компютърният специалист Кристиян Бойков и търговският директор на фирмата Георги Янков.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg