Независимият гръцки данъчен орган (AADE) идентифицира повече от 73 000 мениджъри и собственици на имоти, които ги отдават за краткосрочно наемане, които са „забравили“ да декларират общо 102 милиона евро приходи през 2022 г.
 
Данните за недекларирани доходи влизат в AADE чрез дигитални платформи - Airbnb, Booking.com, VRBO - и се съгласуват с декларираните доходи. В резултат на това бяха изпратени имейли до 73 258 мениджъри и собственици, пише Ekathimerini.
 
През 2022 г. контролът е бил насочен основно към управителите, посочват данъчните. В същото време, в съответствие с протокола за сътрудничество, към платформите са изпратени файлове, изискващи техните управители да деактивират общо 14 736 регистрации на имоти, тъй като или нямат регистрационен номер, или този, който имат, се оказва невалиден.
 
Освен това имейли са изпратени и до уебсайтове за управление на луксозни вили с молба да спазват местните закони. Преди това AADE е открила множество случаи на отдаване под наем на жилища от висок клас за значителни суми пари, в някои случаи над 10 000 евро на ден, без да бъдат декларирани пред данъчните власти.

Проверки ще бъдат извършени тази година във всички островни региони, според източници в данъчните власти, като се използват данни от дигитални платформи, уебсайтове, както и информация от трети страни.

Какво се случва с наемите и цените на имотите в Гърция

Съобщава се, че проверките ще бъдат особено задълбочени и постоянни, като ще обхващат периода от 1 март 2023 г., с акцент върху парите, получавани от фирми и хора при краткосрочни наеми.
 

istock
istock

С оборот от краткосрочни наеми над 2,2 милиарда евро, значително по-висок от 2019 г., данъчната администрация планира да съгласува наемните плащания с данните, които данъкоплатците декларират в данъчните декларации за тази година. Това е необходимо, за да се идентифицират лицата, които укриват доходите си от отдаване под наем на недвижими имоти от данъчните власти.
 
 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg