Неправителствени здравни и стопански организации поискаха по-висок акциз за цигарите и тютюневите изделия като част от политиките за подобряване на общественото здраве.

Целта е ограничаване на тютюнопушенето, чрез увеличаване цената на цигарите с по 50 стотинки годишно.

До 120 млн. лева губи хазната от незаконна търговия с цигари

Повишаването на акциза и цените на цигарите и тютюневите изделия е признат като най ефективен метод за ограничаване на употребата им в европейски мащаб, твърди Константин Крачовски, консултант на Световната банка по облагането с данъци на тютюневите изделия:

"Хората твърдяха, че няма кой знае какъв ефект или, че ефекта подклажда незаконната търговия, когато извършихме реформата, но това бяха проучвания, финансирани от самата тютюнева индустрия. А цифрите показват друго - хората започнаха по-малко да пушат, а процентът на незаконните цигари остава същият".

До 120 млн. лева губи хазната от незаконна търговия с цигари

Купуваме повече дрехи, по-малко лекарства

У нас според плана на икономисти, акцизът трябва да расте стъпаловидно, а парите от него трябва да се разпределят именно за здраве. Това е европейска политика, която страната ни споделя, обяви зам.-здравният министър Светлана Йорданова, като добави, че у нас всяка една стъпка, която би предпазила хора и подобряването на здравния ефект е стъпка, която ще се подкрепи задължително.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg