Пропорционалната система на данъчно облагане в размер на 10% не е успя да изпълни нито една от поставените задачи за последните 15 години, сред които намаляване на дела на „сивата икономика“,  увеличението на преките чуждестранни инвестиции, намаляване на неравенствата в българското общество, увеличаване на данъчните приходи като процент от брутния вътрешен продукт. Това заяви президентът на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) Пламен Димитров по време на конференцията на тема "С тази данъчна система дотук?!“.
 
Форумът се провежда в централата на синдиката и на него присъстваха заместник-министърът на финансите Александър Свраков, депутати и експерти от финансовата сфера.
 
Самата структура на приходите от преки данъци също е несправедлива, отбеляза Димитров.

От КНСБ посочват още, че събраните данъци от работещите са значително по-големи от тези, които бизнесът плаща.
 
От синдиката предлагат 15% данък върху доходите на физическите лица и необлагаем минимум в размер на минималната работна заплата. КНСБ смята, че това ще доведе до положителен резултат за всички работещи, които получават доход до 2800 лв. Става въпрос за над 83% от всички осигурени лица, които реално ще бъдат нетни получатели на средства на годишна база, коментират от синдиката.

КНСБ иска промяна на данъчните ставки

Въвеждането на корпоративен данък в размер на 15%, възстановяване на намалените ставки на ДДС, данък „дивидент“ в размер на 10% са други предложения на КНСБ. Сред искането е и въвеждане на „дигитален данък“, от който, според конфедерацията, ефектът върху приходите в бюджета при ставка от три процента ще е до 400 млн. лв
 

istock
istock

Пламен Димитров каза, че това е един от елементите в предложението на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие за изменения в международната данъчна уредба.
 
Данък върху финансовите трансакции също е сред предложенията на КНСБ.
 
Това е едно меню, което предлагаме на депутатите като за възможности за различни дейности откъм приходната част на бюджета, каза Пламен Димитров.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg