Облекчение за таксиметровите шофьори предлагат общинските съветници от групата на ГЕРБ-СДС в София, съобщи БГНЕС.

Идеята им е за 2023-а година данъкът върху таксиметров превоз на пътници да е в размер на 850 лева. От тези пари само 300 лева да се заплащат от превозвачите, а разликата да бъде поета от държавния бюджет, чрез компенсиране в бюджета на Столичната община.

Вносители на проекта са съветниците Зафир Зарков и Христиан Петров от ГЕРБ/СДС и председателят на Комисията по транспорт Карлос Контрера. 

Мотивът за тяхното предложение е, че в почти 2-годишната ковид обстановка в страната и усложнените международни отношения се прогнозира, че икономическите последици върху различните браншове са много динамични и сложни.

Такситата в София искат да вдигат отново цените

На фона на драстично нарастване на разходите и цените в транспортния бранш, на тока и на разходите за персонал има спад в потреблението на таксиметрови услуги. Подобен спад има и в туристическите, транспортните и други услуги заради здравната и икономическата криза, мотивират се вносителите на предложението.

istock
istock

„ В този смисъл считаме, че са налице достатъчно значими предпоставки, които налагат да се предвиди запазване на мярката за подпомагане на таксиметровите превозвачи и през следващата календарна година, по начина, реализиран през 2021г. и 2022г.“, пише в мотивите на съветниците.

В последните две години по време на ковид пандемията Столичният общински съвет прие редица мерки, подпомагащи най-вече малкия и средния бизнес на територията на Столичната община.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg