Започна печатането на съобщенията за местни данъци и такси за Столична община. Те ще бъдат разпратени в следващите дни до 796 273  физически и юридически лица, които имат недвижими имоти в София. (През миналата година броят им беше 725 272).

17 329 собственици вече се отказаха от хартиените съобщения и ще получат информация за дължимите данъци на електронната си поща. (Имейлът, от който ще се получават данъчните съобщенията е: uslugi_op@sofia.bg).

Как да си върнете данъци, ако сте работили в чужбина

Декларация за отказ от хартиено съобщение може да се подава както в данъчните отдели на Столична община, така и по електронен път. За целта трябва да се влезе в раздел "Справка за задълженията и плащанията"  на електронната страница  на София –https://szp.sofia.bg/OnlineReportWSClient/pages/login.jsf

През 2022 г. ставките за местните данъци и такси не са променени и са същите като през миналата година. В данъчните съобщения е изчислен размерът на данък сгради и такса смет, които собственикът дължи за притежаваните от него имоти на територията на Столична община. 

Столична община

На отделен ред е посочено дали собственикът има стари задължения за имотите си.

Трябва да се има предвид, че по закон, при плащане на местни данъци и такси, се покриват задълженията по реда на тяхното възникване, т.е. първо се изчистват старите налози, а не тези – за настоящата година.  

Как може да платим без такси данъците

Задълженията за данък МПС – стари и нови – също са посочени на отделен ред в съобщенията. 

Писмата съдържат QR код, чрез който с мобилен телефон може да се направи връзка с интернет страницата на общината, където може да се извърши справка или да се платят местните данъци. Собствениците могат да влизат в системата с ПИН код, издаден от общината, с ПИК, издаден от НАП, или с електронен подпис на физическо лице.  

istock
istock

Данъчната кампания в София тази година бе открита официално на 24 януари, а данъкът за моторните превозни средства може да се плаща още от 10 януари. От тогава до момента в бюджета на София от местни данъци и такси са влезли над 28,5 млн. лв.

За данък сгради и данък МПС софиянци ползват 5% отстъпка, ако платят цялата дължима сума наведнъж до 30 април. За такса смет отстъпка няма. 

Ако се плаща на части, сроковете за данък сгради и МПС са: 30 юни – за първа вноска и 31 октомври – втора вноска.

Такса смет може да се плати на 4 вноски и сроковете са: 30 април, 30 юни, 30 септември и 30 ноември.

Освен по електронен път или чрез различни финансови институции, плащането може да става във всеки районен отдел на дирекция "Общински приходи". В София те са 21.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg