Световната търговска организация (СТО) разреши на САЩ да въведат мита върху вноса на някои стоки от Европейския съюз, включително и върху такива, които идват от България.

Очаква се от 18 октомври да се обложи с 25% вносът в САЩ на български сирена и млечни продукти, свинско, различно от шунка, кисело мляко, масло, плодове, салами от свинско и други свински продукти, череши, праскови, плодови сокове, както и мазнини и масла, добивани от мляко.

Лондон може да намали митата при Brexit без сделка

Налагането на мита от страна на САЩ срещу Европейския съюз (ЕС) е в отговор на дългогодишния спор за субсидиите за авиопроизводителя Airbus.
 

istock
istock

В резултат на това търговският представител на Щатите представи документ, от който става ясно, че тарифите трябва да влязат в сила от 18 октомври. В него се посочват и основните групи стоки, които ще бъдат засегнати от митата като:

10% мита върху вноса на самолети от Франция, Германия, Испания и Великобритания;

25% мита върху едномалцово ирландско и шотландско уиски, както и върху текстил от Великобритания;

25% мита върху кафе и някои видове машини от Германия;

25% мита върху различни видове сирена, маслини и замразено месо от Германия, Испания и Великобритания;

25% мита върху някои продукти от свинско месо, масло и кисело мляко от различни държави.

МВФ: Няма заплаха от глобална рецесия заради митата

С решение на СТО Щатите получиха зелена светлина да наложат мита върху европейски внос, възлизащ на 7,5 милиарда долара. Преди време от администрацията на американския президент Доналд Тръмп заплашиха, че може да бъдат въведени мита върху 100% от износа на ЕС за американския пазар.
 


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg