Правителството на Обединеното кралство може да намали митата за внос на между 80% и 90% от стоките в случай на Brexit без сделка, се казва в доклад, цитиран от Би Би Си.

Някои тарифи ще бъдат изцяло отменени, включително тези за автомобилните части и някои селскостопански продукти.

Въпреки това 10-20% от ключовите продукти ще продължат да бъдат защитени от сегашното ниво на мита, включително някои текстилни продукти, автомобили, говеждо, агнешко и млечни продукти.

Правителството заяви, че ще направи съобщение, след като решението бъде финализирано.

Митата са налог върху вноса, които защитават британските компании от задгранична конкуренция.

Много поддръжници на Brexit твърдят, че митата за храни и други стоки трябва да бъдат премахнати, за да се намалят цените за потребителите.

Но земеделските производители се опасяват, че евтиният внос и по-ниските стандарти ще унищожат много сектори на британското земеделие. Подобни опасения бяха изразени и в други сектори на икономиката и много бизнес лидери се опасяват, че правителството може да се изкуши да намали тарифите за тяхна сметка.

Министър Грег Кларк заяви пред BBC Radio 4, че новите мита ще бъдат публикувани едва след гласуването на сделката с ЕС през следващата седмица, ако стане ясно, че Великобритания ще напусне ЕС без сделка.

Промените ще имат "големи последици" за някои сектори, каза той.

Министерството на международната търговия заяви, че не е взето окончателно решение за митата, но в правителството е имало обсъждане за правилното ниво дори и в случай на излизане от ЕС без сделка.

"Ако напуснем Европейския съюз без споразумение, нашите тарифи ще трябва да постигнат баланс между защитата на потребителите и бизнеса от евентуално покачване на цените и избягване на излагането на конкуренция на чувствителни индустрии", се казва в изявлението.