Синдикати и работодатели искат да се възстановява данъкът на хора с ниски доходи в края на годината.

Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров. Предложението е залегнало в 40-те точки, които бизнесът и работодателите предложиха на премиера Бойко Борисов.

Проектоспоразумението е от лятото, в края на юли и началото на август то беше завършено между нас и работодателите, уточни Пламен Димитров.

"Някой ще каже, че от ГЕРБ са казали, че данъците няма да се променят, но ние сме се разбрали с бизнеса, че това е едно от общите предложения.

Променят данъчната оценка на имотите

Не е въвеждане на необлагаемия минимум, както искахме, но по това предложение имаме съгласие с бизнеса, каза Димитров.

Тази мярка е обвързана и с начина на изплащане на болничните. В споразумението се предлага те да се поемат изцяло от НОИ.
 

Националното тристранно споразумение е в четири области, като в много от точките вече имаме почти на 100% съгласие с бизнеса, каза Димитров.

Изплащането на болничните е обвързано с останалите 40 точки, свързани с бизнес средата, с 10 мерки в енергийния сектор, демографски мерки, мерки за връщане на българите от Украйна и Молдова, за дигитална програма за обучение с общ размер около 1 милиард евро.

Има и конкретни мерки с ДОО, цялостна реформа на системата за социално подпомагане, посочи Пламен Димитров.
 
"Ние говорихме и за българската позиция по Зелената сделка, през тези 12 месеца, които идват, България може да бъде загробена окончателно и това не е благодарение на мен или на Борисов, това е ситуацията, в която ни поставя тази Зелена сделка, и не само България, а цяла Източна Европа", заяви Пламен Димитров.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg