Творческа свобода, лично удовлетворение и финансова независимост. Като собственик на бизнес човек има възможността да работи в област, която наистина му харесва. Освен това има свободата да използва своите умения и знания и да получи лично удовлетворение от прилагането на идеите си за успеха на бизнеса.

Стартирането на собствен бизнес не е лесно начинание. Въпреки това в България има много млади предприемачи, които търсят отпускане на кредити за малък бизнес. Едно от основните условия е наличието на начален капитал за наем, оборудване, инвентар, с който повечето хора не разполагат. И ако нямате достатъчно спестени пари или „бизнес ангел“, който да инвестира във вашата идея, се налага да прибегнете до вземането на заем.

ББР ще дава одобрение за кредит до 5 работни дни

На помощ идват банките и другите финансови институции, предлагащи разнообразни видове фирмен и бърз кредит за стартиране на малък и среден бизнес. Предложения са многобройни и с най-различни опции. Можете да намерите заеми без поръчител, бързи фирмени кредити без обезпечение, без бизнес план, с ниска лихва, с минимум документи и още много възможности за новооткрити фирми.

Определете необходимата сума

Често хората смятат, че ще им е нужна непосилна сума, за да развият своята бизнес идея. Истината е, че за стартирането на малък бизнес не е нужен огромен капитал. Изчислете сумата, която е абсолютният минимум, за да започнете работа. Много вероятно е да се изненадате приятно, когато установите, че тя съвсем не е толкова голяма, колкото ви се е струвало в началото.

istock
istock

За начало инвестирайте известна сума и изчакайте да започнете да получавате доходи от фирмата си, преди да влагате още пари. Затова при тегленето на кредит определете минимума, който ви е необходим като за начало. Не рискувайте с по-голяма сума, за да не изпаднете в затруднено финансово положение още от старта на начинанието.

Стоков кредит – предимства и недостатъци при покупка на изплащане

За да определите с по-голяма точност необходимата сума на този кредит за стартиране на малък бизнес, направете списък с всички налични ресурси. В това число влизат спестявания, партньори, материали, умения, които можете да вложите в идеята. Всички тези неща могат да намалят общата сума, която смятате да изтеглите. Накрая може да се окаже, че те са ви достатъчни, за да стартирате дори без кредит.

Изгоден ли е бизнес кредитът?

Ако все пак прецените, че ви е нужен по-голям начален капитал, благодарение на кредита ще получите бързо финансиране за всичките си неотложни разходи още от самото стартиране. Вероятно е обаче такъв заем да изисква обезпечение във вид на движимо или недвижимо имущество.

Много банки и други финансови институции предлагат различни бизнес кредити. При тегленето на подобен заем ще трябва да минете през ред бюрократични проверки, които могат да забавят процеса на отпускането. Заемите обикновено са дългосрочни, със свободно погасяване на главницата, като лихвите се начисляват само върху усвоените средства, чиято сума се променя в зависимост от размера на направените ежемесечни парични транзакции.

istock
istock

Ако за стартирането на собствен бизнес са ви необходими спешни пари, можете да се обърнете и към кредиторите, които предлагат бързи кредити. При тях процедурата за кандидатстване е много по-олекотена, така че при одобрение ще получите необходимата сума значително по-скоро. Минусът е, че обикновено условията не са толкова изгодни в сравнение с банките, тъй като сроковете са по-кратки, а лихвите – по-високи.

Не мога да погасявам кредита си – какви са вариантите

Затова е важно да си отговорите на въпроса колко спешно ви трябват парите. Така ще прецените ситуацията обективно, за да можете да изберете правилния за вас кредитор. Спешни разходи за нов бизнес са например закупуването на суровина за производството или за издължаването на заплати на работниците. При всички останали случаи трябва да се уверите, че вложените пари ще се умножат дотолкова, че да ви позволят да изплатите кредита с лихвите и да ви донесат печалба.

За какво да внимавате?

Преди да преминете към подписването на договора, внимателно се запознайте с всички клаузи по него, които могат да включват скрити такси и други неизгодни условия. Уверете се, че сте разбрали стойността на наказателните такси в случай, че закъснеете с някоя вноска. Информирайте с кой кредитен представител можете да контактувате при възникването на въпроси, проблеми или оплаквания и дали има лице, което би могло да защити правата ви.

Когато избирате финансова институция, от която да изтеглите кредита, проучете всички възможни варианти, оферти и промоции. Онлайн има леснодостъпна информация, която ще ви помогне да сравните предложенията на начален етап. Правилният избор ще ви спести много пари и проблеми в бъдеще. Например по-ниските лихви не означават непременно, че кредитът е по-евтин, затова обърнете внимание на всички условия.

Може ли да изтегля кредит за имот, ако съм над 50 години

Заявленията за заем в банките следват определени правила и политики преди одобрение. Винаги съществува риск изискванията да не бъдат изпълнени от кандидата и отпускането на кредит за стартиращ бизнес да бъде възпрепятствано. Затова преди да кандидатствате за заем, проверете всички критерии, които банката изисква, за да стартира обработването заявлението. Ако не направите това, може да загубите много време и усилия.

istock
istock

Ако търсите бързо финансиране за фирма без история, което да е с улеснено кандидатстване, микро кредитът също е вариант. Той представлява малка сума за кратък период от време и парите могат да бъдат на ваше разположение в рамките на няколко минути след одобрението. Внимавайте обаче да не попаднете на измамни небанкови институции, които да злоупотребят с доверието ви.

Мога ли да изтегля кредит, ако имам запор

За да се уверите в коректността на кредитора, първото нещо, което трябва да направите, е да проверите дали компанията има лиценз от БНБ и какъв е източникът на финансиране. Не теглете микро кредит, който няма да можете да покриете с дохода от бизнеса си, защото много често може да се стигне до теглене на нов микро кредит.

Кредитите са обезпечени срещу активи и това може да се превърне в голям проблем, ако бизнесът не носи достатъчно доходи за издължаване на кредитора. Ако дейността ви не генерира необходимата печалба, ще ви се наложи да предадете активите си. Затова трябва внимателно да прецените дали да обезпечите заема срещу активи с риск да загубите част от бизнеса си.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg