Депутатите гласуваха на второ четене Закона за трудовата миграция. Според решенията висококвалифицирани специалисти от държави извън Европейския съюз ще бъдат наемани с възнаграждение не по-ниско от две средни заплати за страната и по ускорена процедура.

През 2015 г. средната заплата за страната е била 790 лв., което означава, че чуждите специалисти ще получават най-малко 1600 лв. у нас. МВР ще издава синя карта, която ще има дава възможност да пътуват свободно в ЕС заедно със семействата си.

Първоначалният вариант на проектозакона предвиждаше възнаграждението на чуждите специалисти да бъде не по-малко от 3 средни заплати, за да е по-атрактивно. От ГЕРБ обаче предложиха сумата да се намали, което бе искане и на работодателските организации.

С новите текстове се премахва изискването за т.нар. пазарен тест - проверка дали за поста няма подходящ български кандидат. Този тест в момента отнема 15 дни. Без промяна обаче остава процедурата по издаването на синята карта от МВР. 

Всяка година министърът на труда ще утвърждава списък с професиите, за които ще може да се провежда ускореното наемане на чужденци от страни извън ЕС, предаде Стандарт. За тази година в списъка са включени 10 професии само от IT сектора.

Крайният срок за въвеждане на директивите е 21 май 2016 г.