Минималният дневен размер на паричното обезщетение за безработица бе увеличен от 9 на 12 лв., считано от 1 октомври 2020 г. По предварителни данни, през октомври над 17 200 лица са получили по-високия дневен размер на обезщетението.

Това показват данни но информационния бюлетин на НОИ. С промени в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2020 г., бюджетът на фонд „Безработица“ бе увеличен с 1 млрд. лв.

Това позволи да бъде реализиран цялостен пакет от мерки на пазара на труда. От 1 октомври, като временна мярка до края на 2020 г., срокът за изплащане на обезщетенията на лицата, на които е отпуснато парично обезщетение за безработица преди изтичане на три години от последния път, когато са ползвали такова обезщетение, бе увеличен от четири на седем месеца.

Близо 104 000 болнични листове за карантина са регистрирани в НОИ от 13 март до 10 декември, показват още данните на НОИ.

По мярката 60 на 40 са подпомогнати над 10 600 предприятия, запазени са над 243 000 работни места. Към края на ноември са изплатени над 554 млн. лв. Прогнозите са, че до края на годината сумата ще достигне 680 млн. лв.

istock
istock

Заради мерките за запазване на заетостта епидемията от коронавирус не е нанесла сериозни щети върху пазара на труда, казват от НОИ.

Сезонни работници остават без обезщетения за безработица

През септември осигурените лица са близо 2 795 000 - с около 1600 по-малко от нивото преди началото на епидемията. Прогнозите са, че заложените приходи в бюджета на Държаното обществено осигуряване ще бъдат със 119 милиона лева повече от предвиденото.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg