Намалява броят на забавените заплати, както и времето, за което се изплащат.

"Очертава се тенденция от няколко месеца - бих казала половин година - свързана с намаления период, за който работодателите дължат възнаграждения. Казано по друг начин - намаляват месеците, в които работодателите не са се разплатили. Около 40% от фирмите дължат пари на служителите си за един месец, около 17% дължат за два до три месеца", обясни изпълнителният директор на Главна инспекция по труда Румяна Михайлова.

Проверките на инспекцията по труда показват, че се запазва тенденцията от последните две-три години за най-висок относителен дял на нарушенията по заплащане на труда - 19% от общия брой на констатираните нарушения, заяви министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов на конференция, посветена на здравословните работни места.

В сравнение със същия период на 2012 г. тези нарушения обаче са намалели с около 20%. След намесата на ГИТ тази година са изплатени забавени трудови възнаграждения от общо 43 млн. лв.

Последната, неголяма група е тази на предприятията, които от повече от 24 месеца не са изплащали заплатите на служителите си, като обяснението е, че по-голямата част от тях са обявени в несъстоятелност или са в ликвидация.

"Там нещата могат да бъдат решени единствено и само в съда за потърпевшите работници, които не са си получили заплатите", каза Михайлова. Като примерни сектори с такива случаи тя посочи строителството, текстилните и шивашките предприятия.

Риск от увеличение на трудовите злополуки

Тенденцията за устойчиво намаляване на трудовите злополуки от последните години е на път да бъде прекъсната, посочи социалният министър. Статистиката не трябва да се пренебрегва, защото заболяванията и злополуките по време на работа струват скъпо на всички - на държавата, на работодателите и на самите работници".

Данните на Националния осигурителен институт за периода от януари до септември 2013 г. показват общо 2032 трудови злополуки в страната. Две от тях са довели до инвалидизация, а 50 души са починали на работното място.

Над 101 хиляди календарни дни са загубени в болнични след трудовите злополуки. За същия период на 2012 г. общият брой на злополуките е 2206, инвалидизираните - четирима, а смъртните случаи - 10 повече. Според Румяна Михайлова все още няма място за безпокойство заради тазгодишните данни.

"През тази година смъртните злополуки спрямо миналата година са още по-малко, както и общия брой, така че злополуките продължават да намаляват, но не с онези темпове, както беше в предишните години", обясни тя.

От януари до септември 2013 г. контролните органи на ГИТ са извършили общо 43 107 проверки в 33 397 предприятия от всички икономически дейности с общо 1 288 713 работници и служители в тях, каза още Адемов.

Констатирани са 185 804 нарушения, като 41% са свързани с безопасните и здравословни условия на труд. Една пета от нарушенията са в безопасността на работното оборудване и технологичните процеси, а 14,7% са в правилата за хигиена на труда.