Едва 255 безработни или малко повече от 2% от близо 12 000, завършили обучение по предприемачество, са кандидатствали за пари от еврофондовете за започване на собствен бизнес.

Това показва справка на Министерството на труда след края на първия период за подаване на проектни предложения, съобщи “Медиапул”.

Идеи ще се набират на още пет сесии. Последният срок за кандидатстване е 31 май 2013 г. Целта е безработни да отворят общо 2500 фирми.

Схемата се финансира от оперативната програма “Развитие на човешките ресурси”. Бюджетът  е 75 млн. лв. За обучението бяха похарчени 20 млн. лв. Останалите пари са за финансиране на новосъздадените предприятия и за консултантски услуги през първата година от дейността им.

Близо две трети от проектите за собствен бизнес са на безработни от София, Пловдив и Варна. Почти всички са кандидатствали за максималната помощ от 20 000 лв. От социалното министерство не конкретизираха с какъв бизнес искат да се захванат безработните, защото проектите им още се оценяват. Според чиновниците процентът на подадените проекти е висок и щял да расте.

Основна причина за незначителния засега брой на кандидатите за бизнесмени е изискването, че за да кандидатстват за помощта, безработните трябва да регистрират фирма. Това лишава хората от обезщетение за безработица, а в същото време няма никаква гаранция, че идеята им ще бъде одобрена и ще получат парите, коментираха експерти.

Неотдавна от Агенцията по заетостта обясниха, че това няма как да се избегне, тъй като става въпрос за грантова схема, по която физически лица не може да кандидатстват. Друго притеснение на безработните е, че авансово се отпускат само 20% от парите, което означава, че стартирането на бизнес не може да стане без собствен капитал.

Колебанията на безработните да стават предприемачи бяха уловени още през 2010 г. при изследване преди старта на обученията. То показа, че хората гледат на курсовете като възможност да придобият нови умения с цел да намерят работа като наети.

Друг проблем е забавянето на плащанията на центровете, обучавали безработните. Някои от тях са подали искания още през февруари и март, но още не са получили пари.