Представителите на национално представените работодателски организации поискаха спешно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество по повод проектобюджета за 2013-а година. Те заявиха, че нямат конкретна информация за намеренията на управляващите, а и са притеснени от оставащото малко време до крайния срок за внасяне на проектобюджета в парламента.

Правителството трябва да определя минималната работна заплата само в бюжетната сфера, а в реалния сектор тя следва да бъде договаряна по браншове между социалните партньори. Това каза председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев. 

"Трябва да има договаряне на минималните заплати. Много е различна ситуацията в металургията и текстила, например. На едното място може да е и 500-600, на другото 310 е много."

Бизнесът от десет години настоява да се намали рязко броят на платежните документи, с които се плащат осигуровки, но ако това стане по начина, по който е замислено, могат да се получат големи разминавания в счетоводствата. 

"Наближава времето за внасяне на бюджета, а научаваме от медиите за някои предложения. Притесняваме се, че нашите прогнози, които бяха по-песимистични от официалните, са на път да се сбъднат", каза още Васил Велев.