До 8 месеца се бавят на места плащанията от бюджета за наетите по ОП "Развитие на човешките ресурси", научи "Сега".

Към края на април неразплатените средства бяха около 9 млн. лв. Миналия месец от Баните, община Родопи, се оплакаха, че наетите не са получавали заплати от януари. По изискване общините са длъжни да предвидят разходи за заплатите на наетите за минимум 3 месеца напред, но често не успяват да го изпълнят заради орязаните си бюджети.

Проблемът вероятно ще се задълбочи още, тъй като социалното министерство реши да увеличи от 1 юли възнагражденията на наетите от общините по схемата "Развитие" от 290 на 380 лв.

"За частните работодатели важат правилата за държавната помощ, затова наетите от тях получават по минимална заплата по схемата, но те са длъжни да дадат поне още толкова за осигуровки, отпуски или по-висока заплата. В публичния сектор такова изискване няма и наетите от общините вземат 290 лв., но от тях им се приспадат данъци и осигуровки. Така че става въпрос по-скоро за изравняване на заплащането", обясни Зорница Русинова.

И сега обаче частният бизнес не прояви голям интерес към схемата, вероятно заради необходимостта от съфинансиране. Схемата "Развитие" е насочена към осигуряване на обучение по предварителни заявки на работни места и последваща заетост на безработни и е най-голямата по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Бюджетът й е 250 млн. лв., с които трябва да бъдат обучени 65 000 души, а на 52 000 основни работодатели по нея са общините.

Вече около 30 000 са включени в заетост. От общините обикновено се подават заявки за озеленяване, за поддръжка на пътища, на сгради, деловодители, но има и заявки за готвачи, сладкари, елтехници, планински водач. Частният сектор търси секретарки, икономисти, работници за дървообработване и т.н.

Проблеми

От АЗ отказаха да обявят колко са забавените средства и по традиция прехвърлиха отговорността за бавенето на общините, които не отчитали навреме изразходваните средства. От АЗ дадоха за пример с. Баните, където януарските заплати били отчетени чак през март и на практика са възстановени в срок.

"Понякога имам чувството, че се връщат документи само защото някоя запетайка е сложена отпред, а трябва да е отзад", коментира изпълнителният директор на сдружението на общините Гинка Чавдарова.

Ресорният зам. социален министър Зорница Русинова потвърди, че на места наистина бюрата по труда не съдействат на кметовете.

"Затова съм тръгнала да обикалям страната да обяснявам и да изисквам да помагат. Много често обаче има забатачени документи от страна на кметовете, особено където има смяна на екипите", обясни Русинова.