За пета поредна година в Германия ще се проведе Български кариерен форум. Това ще се случи на 13 април. Изложението се организира от и за български студенти в чужбина. Те ще се запознаят с възможностите за стаж и свободни работни места в България.

Заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова ще представи актуалните тенденции на трудовия пазар у нас. На 11 май ще се проведе кариерен форум в Мюнхен. 

"През годините Българският кариерен форум е организирал няколко издания в Германия - три във Франкфурт, миналата година беше в Берлин. Тази година решихме да разнообразим дестинациите, за да можем по този начин да стигнем до повече българи, които живеят и работят, и учат в Германия", коментира в предаването "Хоризонт до обед" Ангел Игнатов, председател на Българския кариерен форум.

"Реално Кьолн и районът около него - това са университети като Дюселдорф, Бон, Аахен и други, които са близко, така че там се събира голямо струпване на млади българи, които желаят да учат или са избрали да работят в Германия. Ние сме поканили най-разнообразни компании, които развиват бизнес в България, не непременно това да са немски такива, по-скоро са компании, които имат интерес да се покажат пред повече млади, амбициозни, кадърни хора и по някакъв начин да ги запалят по идеята, че те могат да работят в България", допълни той.

Участието във форума е безплатно, но се изисква задължителна регистрация преди провеждането на кариерното събитие. Форумът ще се проведе в Университета в Кьолн.

"Честно казано нашите наблюдения през годините, интереса към немалко сектори в България се засилва, т.е. стандартната тенденция, че само IT е секторът, който привлича кадри, не е напълно вярна. Разбира се, предполагам, че преобладаващата част от хората са насочени именно на там. Но също секторите като финанси, банковият сектор, консултиране. Много хубав интерес има и към бързооборотните стоки - това са компании, които произвеждат в България, така и големите вериги супермаркети, също инженерните компании, особено в Германия, където има много силни технически университети - там също прави впечатление, че хората се замислят за работа в България", поясни Ангел Игнатов.

В България на 13 април ще се проведе националното състезание "Най-добър млад заварчик" в Радомир. Ученици от 11 професионални гимназии ще покажат уменията си.

"Това състезание специално за ученици от професионалните гимназии се провежда за втори път в България като първото се проведе през миналата година- 2018 година в Център по заваряване и квалификация в град София. Тази година е второто издание на това състезание и много се вълнуваме, страшно се радваме за това, че ще има възможност то да се проведе в производствено предприятие в Радомир в реална производствена среда."

Главният секретар на Българския съюз по заваряване Павел Попгеоргиев поясни пред "Хоризонт", че учениците, които ще участват, са от професионални гимназии.

"В които се изучават специалности, свързани със заваряване, с електротехника, с гореща обработка на металите, също и от гимназия с паралелка за художествена обработка на металите."

"Нещо, което би било интересно, което искам да спомена е, че с едно постановление, което е на Министерския съвет - 111, професията заварчик е включена в списъка с професии с очакван недостиг на специалисти на пазара на труда. Това какво означава? Че има много голямо търсене от страна на работодателите. Това са индустриални компании, за които специалният производствен процес заваряване е основен. Търсенето е много голямо, бих казал, че и заплащането е доста добро и стимулиращо, както за страната, така и за чужбина, и тези специалисти са много търсени."