Периодична актуализация на всички пенсии с оглед движението на осигурителните прагове и осигурителния доход през годините би подсигурила поне някакво ниво на справедливост, коментира в предаването „Хоризонт до обед“ икономистът Георги Вулджев.

При настоящата демографска структура, дори пенсионната система да се реформира из основи, винаги ще има много голям дефицит и той ще расте през годините, поясни Георги Вулджев. По думите му трябва да се мисли за по-устойчив модел.
 
„Ситуацията ще става още по-тежка. Уви, перспективата за системата в настоящия й вид не е много добра. Задачата да се управлява такава на практика много тежко куцаща система е изключително тежка задача и е по-добре да се мисли за пълна дългосрочна реформа.“
 
„В пенсионната система е много трудно да се говори за справедливост. Тя има изцяло социална функция – да гарантира минимално ниво на доходи за пенсионерите, като преразпределя пари от настоящите работещи. Ако искаме системата да е пропорционална на това всеки да получава толкова пенсия, колкото се е осигурявал през годините, тогава говорим за по-различен тип система“, отбеляза икономистът.
 
Връзката между това колко получаваме като пенсионери и върху какъв доход сме се осигурявали, не е праволинейна, изтъкна той. „Връзката между двете променливи е доста усложнена. Ако искаме максимално справедлива пенсионна система, всеки работещ трябва да се осигурява в своя собствена сметка, подчерта Георги Вулджев.

istock
istock

„Той знае, че това е негова спестовна сметка и когато се пенсионира, има пълна прозрачност колко пари ще получи. На практика по този начин работи вторият стълб на системата.“
 
Относно Covid-добавката от 50 лева към пенсиите икономистът заяви, че тя е вредна за пенсионната система.

Можеха ли да се актуализират пенсиите с парите за добавки

„Просто се направиха няколко увеличения на парче. От една страна се вдигна минималната пенсия. От друга страна се лепна тази добавка с неясна дългосрочна перспектива. Тя беше лепната, подчертавам думата „лепната“ изцяло като някакъв инструмент, едва ли не някаква манна небесна, която правителството спуска към пенсионерите и те трябва да са много благодарни. Което е абсолютно порочен начин да се управлява пенсионната система.“
 
Вулджев прогнозира, че кризисните добавки към пенсиите „може да се наложи по един или друг начин да се интегрират напълно, да се направи някакво увеличение, което да компенсира премахването на тези добавки“.

istock
istock

Това най-вероятно ще се случи в изготвянето на следващия бюджет за 2022 г., посочи той. „По простата причина, че в момента тази добавка носи много сериозна чисто политическа тежест и би имало обществена отрицателна реакция, ако се премахне напълно и не се компенсира нейната липса.“, каза икономистът.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg