С парите за добавките от 50 лева можеха да се актуализират пенсиите, като се преизчислят с актуален осигурителен доход и да се отчете приносът на хората за системата, каза заместник-министърът на труда и социалната политика Иван Кръстев по време на кръгла маса "Трудови права и социална политика по време на пандемията от Ковид-19",организирана от Сдружение за човешки права "Маргиналия" и Българско общество за либерална демокрация.

Според Кръстев безспорно добавката от 50 лева към пенсиите на възрастните хора към този момент е необходима, защото сред всички подпомагани по време на кризата пенсионери, има над един милион с пенсии под линията на бедността.

Калкулатор пресмята бъдещата пенсия по новата методика

За добавката се отделят около 106 милиона лева на месец, като средствата от самото начало е можело да се насочат в друга посока, смята заместник-министърът.

Министерството работи по промяна на механизма за определяне на Гарантирания минимален доход, съобщи Иван Кръстев.

istock
istock

"В тази криза имаше изоставени хора", заяви Иван Кръстев и допълни, че трябва да се учим от грешките, направени по време на пандемията, като мерките се насочват директно към хората, а не се мисли само и единствено за бизнеса. Служебното правителство ще заложи политики за създаване на нови работни места, устойчива заетост, подкрепа на уязвимите групи.

Приеха формулите за изчисляване на втората пенсия


За новия програмен период се планира с 250 милиона лева европейски средства да има целенасочени мерки за интеграция на ромската общност на пазара на труда.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg