Бащите и осиновителите да могат да ползват два месеца отпуск за отглеждане на дете до осемгодишна възраст. 

Това приеха на второ гласуване членовете на парламентарната комисия по труда, социалната и демографската политика, които обсъждаха законопроект за изменение и допълнение на Кодекса на труда.

Отпускът ще може да не се ползва наведнъж, обясни за БТА заместник-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров.

По думите му този отпуск ще се ползва, ако бащата не е вземал отпуск за отглеждане на дете до двегодишна възраст. Във времето на отпуска за отглеждане на дете до осемгодишна възраст бащата ще получава обезщетение в размер на 710 лв., посочи Лазаров.

2 месеца право на отпуск ще имат бащите на малки деца у нас

Предвиденият отпуск не може да се прехвърля на другия родител, припомни той. Възможността за ползване на двумесечен отпуск за отглеждане на дете до осемгодишна възраст е само за осигурени лица, уточни заместник-министърът. Всяка година обезщетението ще се определя изрично. 

istock
istock

Законопроектът съдържа и две основни изменения, засягащи транспонирането в българското законодателство на две основни директиви на ЕС – едната е свързана с предвидими и прозрачни условия на труд, а другата – със съчетаването на семейните задължения и професионалния живот, допълни Лазаров.

В тези две големи категории са предвидени разпоредби, които предоставят възможност на работника и служителя да има адекватна информация, свързана с трудовото му правоотношение и се доразвива с елементи за възможността за професионално израстване, каза още той.

Предвидени са и допълнителни възможности, свързани с информация по отношение на заплатата, на почивките, на работното време и на отпуските. С проекта изрично се посочват детайли как това да се случва, допълни заместник-министърът.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg