“Едно от нещата, които липсват в момента, е яснота за гнездата на бедността. С лека ръка обявяваме огромна част от обществото за тотално бедни или за хора, които изобщо не могат да се справят.

Когато кажем “пенсионер“ в представата ни изниква човек, който почти гладува, а всъщност не е така. Картината е много шарена, защото цялото богатство на нацията – имоти, индустриална собственост, спестявания – те са във възрастните хора“, заяви пред БНР социалният експерт Иван Нейков, председател на Балканския институт и допълва:

Един милион пенсионери не са получили увеличение на пенсиите си

“Има хора на границата на издръжливостта си, това е нещото, което споменах като “гнездо на бедността“. Изследванията, които прави Балканския институт по труда и социалната политика сочат, че в най-рисковите групи би трябвало да включим “самотните възрастни жени“.

istock
istock

Това е голяма група от хора, които са по много причини първо, с по-нисък стаж, второ, с по – ниски пенсии, с по-ниски заплати. Второ, по-дълго време са били безработни, в резултат, на което получават ниски пенсии, след като се пенсионират“, посочва още той.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg