Работниците в енергетиката струват най-скъпо на работодателите си. Средните разходи на предприятията от бранша за един нает работник през 2010 г. са били 24 125 лв.

Тази сума обаче е едва 5,7% от общите инвестиции за дейността на дружествата в отрасъла. Това показва изследване на КНСБ, представено на конференция за заплащането на труда.

Като дял от общите разходи за дейността заплатите натоварват най-много работодателите от добивната промишленост и туризма.

Сервитьорите например са почти 5 пъти по-евтини от енергетиците. Хотелиерите и ресторантьорите плащат средно по 5476 лв. на година за служител. Сумата обаче е цели 21% от общия разход за дейността на работодателя.

Миньорите струват на работодателите си 17 380 лв. на година, което е над една пета от общите разходи за дейността.

Изследването показва, че разходите за обучения на персонал са повече от оскъдни. В туризма, търговията и строителството те са по 50-60 ст. на човек годишно.

Министърът на труда Тотю Младенов, който беше гост на конференцията, посочи, че над 500 предприятия у нас бавят заплати и осигуряват работниците на половин работен ден, въпреки че те се трудят повече.