От началото на следващата година гарантираният минимален доход (ГМД), който се използва за регулиране на размера и достъпа до редица социални помощи и добавки, ще бъде увеличен до 75 лева.

Решението бе взето на днешното заседание на Министерски съвет, по предложение на социалния министър Бисер Петков. „Скокът“ е само с 10 лв., но това означава 33 млн. лв. повече разходи за бюджета само за социални помощи.

Колкото по-висок става гарантираният доход, толкова повече хора се оказват под прага му и получават право на социална защита. За последно ГМД бе вдигнат през 2009 г. – отново с 10 лева.

В мотивите към решението е записано, че с увеличението ще подобри системата за социална закрила на най-уязвимите групи.

Увеличението му ще повиши с 15% размера на месечните добавки за социална интеграция, изплащани по Закона за интеграция на хората с увреждания.

Ръст ще има и при месечните и еднократните помощи по Закона за социалното подпомагане и на помощите, регламентирани в Закона за закрила на детето.

Ще бъде разширен и обхватът на месечните социални помощи, целеви помощи за отопление и целеви помощи за наем на общинско жилище.