Работейки в сивата икономиката, хората не се осигуряват и съответно не могат да получат обезщетения за безработица, тъй като няма как да се регистрират на борсата. Това заяви в предаването "Твоят ден" финансистът и бивш социален министър Иван Нейков.

Според него няма да се стигне до хиперинфлация – сутринта баничката да струва едни пари, следобед – много повече. Такава картина няма да има, но зимата ще бъде тежка, защото свикнахме да живеем при много ниска инфлация или дори дефлация, допълни Нейков.  

По думите му инфлацията ще стигне около 4%, но тенденцията е, че догодина нарастването ще продължи със забавени темпове. Хората трябва да намерят начини за защита срещу инфлацията, доколкото им позволяват възможностите.
Той разкри, че в Германия в момента има най-голямата инфлация за последните 25 години.
 
По темата със социалното подпомагане Нейков смята, че е необходима система, която да показва всички помощи, които човек е получил.

Рекордно малко хора в бюрата по труда

"Това ще позволи да концентрираме помощта, където има нужда. В служебното правителство битува усещането, че искат да дойде редовно, за да му предадат „горещ картоф“. Те трябваше да вземат решения, без да имат инструментите. Каквото могат, правят", коментира той.
 
Прогнозата му е, че поне с още 20 000 души ще нарасне безработицата до началото на сезонната заетост.

 

istock
istock

"От края на декември от началото на октомври имаме над 32 000 нови безработни, хубавото е, че около 195 000 са постъпили на работа", сподели той. По думите му при пик на кризата, има и ръст на безработицата.
 
"Ръстът на пандемията води до затваряне на работни места. Фактор е и сезонната заетост, това допълнително нагнетява обстановката. Тенденцията е на постепенно увеличаване на броя на безработните", обясни Нейков.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg