Националният осигурителен институт отчете рязък скок при ползването на услугите, свързани с осигурителния архив. Информация от ведомости на прекратени осигурители без правоприемник през 2022 година са търсили 9 процента от клиентите, докато през миналата делът им нараства до 16 процента.
 
От 5 хиляди анкетирани клиенти на НОИ над 68 процента са посочили, че са удовлетворени от качеството на обслужване в приемните на института.
 
Традиционната анкета за удовлетвореност на клиентите на НОИ отчита, че интернет страницата на института остава основен източник на информация.
 
Делът на тези, които ползват само онлайн справките и услугите, е достигнал 12 на сто.
 
70% от хората, посетили физически приемните на института също дават добра оценка на обслужването.
 
Недоволството е предимно от опашките пред гишетата.
 
Основно предизвикателство за НОИ остава времето за обработка на документите за изчисляване на обезщетенията. Въпреки че това става в законовите срокове, клиентите очакват то да се прави по-бързо.

Какво да направите, за да се пенсионирате

От поведението на служителите на НОИ са удовлетворени 77 на сто от клиентите. Недоволство е изказано от т.нар. приоритетно обслужване на приятелски начала, като 15% от анкетираните са посочили, че са ставали свидетели на подобни практики.
 

istock
istock

Справките по телефона все още са важен канал за комуникация с НОИ, като 61 на сто от клиентите са удовлетворени от предоставената информация.
 
Основната причина за недоволство е времето за изчакване за връзка със свободен оператор.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg