Увеличават заплатите на служителите на НОИ, които досега са получавали най-ниски възнаграждения.

"Срещата с ръководството на Националния осигурителен институт премина удовлетворяващо и за двете страни. Беше ни предложен вариант, с който с най-висока сума ще бъдат вдигнати най-ниските заплати в НОИ, което беше едно от ключовите искания на служителите и работниците, защото масово заплатите там бяха доста ниски. Удовлетворени сме от договореностите, които постигнахме", заяви пред БГНЕС Кремена Атанасова, председател на Синдиката на административните служите (САС) "Подкрепа" към Конфедерацията на труда (КТ) "Подкрепа".

Обсъждат увеличението на заплатите в НОИ

"Механизма ще бъде комбиниран - процент и твърда сума, като по този начин за най-ниските заплати ще бъде постигнат минимум от 1600 лв. месечно. Това са около 46% всички работници и служители от НОИ, които към момента получаваха възнаграждение от 1100-1200 лв. Те ще имат ръст от около 400 лв., което в проценти е над 30%, а за някои и над 40%", добави Атанасова.

Тя уточни, че увеличението влиза в сила със задна дата от 1-ви август тази година.

"Реално то ще се случи през септември, но бъде изчислено със задна дата от 1-ви август така, както е разписано в Закона за бюджета", отбеляза Атанасова и добави, че допълнителните средства, необходими за това увеличение, са в размер от 7 830 000 лева.

"В тези средства е предвиден и резерв за майчинство или за хора, които отсъстват поради други причини. Техните заплати също ще бъдат актуализирани след завръщането им", каза още Атанасова.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg