Ръководството на Националния осигурителен институт и представители на синдикатите ще проведат днес среща, на която ще обсъдят увеличението на заплатите на работещите в Института.

При второто четене на държавния бюджет за 2023-а година бяха отпуснати допълнителни близо 8 милиона лева за ръст на възнагражденията в НОИ от 1 август. Синдикалистите настояват да бъде обсъден справедлив механизъм за разпределението на средствата. Срещата е насрочена за 11 часа.

При окончателното приемане на държавния бюджет за 2023 година депутатите гласуваха допълнителни 7 830 000 лева за разходи за персонал в Националния осигурителен институт.

С 15% вдигат заплатите на служителите в НОИ

Средствата бяха отпуснати след поредица от протестни действия в цялата страна, организирани от КНСБ и Конфедерация на труда "Подкрепа", с искане за ръст на заплатите в редица системи.

От Синдиката на административните служители "Подкрепа" настояват средствата за НОИ да бъдат разпределени справедливо между работещите, по съгласуван със синдикалистите механизъм, и за целта отправиха покана за разговори с управителя на Института Ивайло Иванов. Едно от предложенията на Синдиката е всеки служител да получи еднаква сума.

istock
istock

Според устройствения правилник на НОИ в него работят малко над 3400 души, което означава според синдикалните разчети по около 350 лева чиста сума на всеки.

Аргументът е, че по този начин работещите с възнаграждение около 1000 лева, ще получат малко над 30% увеличение. Друго синдикално предложение е, ръстът да бъде диференциран, като за работещите с най-ниски заплати, той да бъде най-голям.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg