С предложение на ГЕРБ-СДС средствата в сектор „Образование“ ще бъдат увеличени с 580 млн. лева.

С 15 % се увеличават заплатите на служителите в Националния осигурителен институт (НОИ), написа в профила си във фейсбук председателят на парламентарната група (ПГ) на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, след като рано тази сутрин парламентът прие окончателно държавния бюджет за настоящата година. 

Без такса, ако теглим пари от банкомат на същата банка

„Увеличават се средствата за вероизповеданията в страната. Възнагражденията на военнослужещи и цивилни служители на Министерството на отбраната се увеличават. Заплатите на служителите на МВР ще бъдат повишени. За целта парламентът гласува в Бюджет 2023 допълнително 150 млн. лв.“, добави Атанасова. Тя посочи, че от 1 юли с 20 % се увеличават заплатите на служителите в Центровете за спешна медицинска помощ и в Регионалните здравни инспекции. 

Атанасова написа, че парламентът е отпуснал 11 млн. лв. повече за възнагражденията на служителите в Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ и Главна дирекция „Охрана“. Увеличение на заплатите от 1 август ще получат служителите на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), на Изпълнителната агенция по горите, Селскостопанската академия и други, добави Атанасова. 

Заседанието на Народното събрание продължи над 20 часа. Около 5:40 тази сутрин депутатите гласуваха на второ четене бюджета.

Министърът на финансите Асен Василев благодари за свършената работа. По-късно, пред журналисти, Василев заяви, че бюджетът е в първоначално зададените параметри. По думите му в голямата си част фискалните мерки са запазени така, че да се съберат приходите. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg