Студентите ще могат да си избират професията, за която да учат в университета, според заплатата. Това ще стане възможно с новото издание на рейтинговата система на вузовете у нас. Тя ще отчита средната работна заплата в различните професионални направления.

Това съобщи вчера ръководителят на проекта за класацията на висшите училища у нас Георги Стойчев.

Така бъдещите висшисти ще могат да се ориентират не само в кой университет да учат, но и коя специалност да запишат, така че

да припечелват достатъчно висок доход

Класацията ще отчита и какво най-често работят висшистите, завършили дадена професионална област.

Друга новост в рейтинга е, че работодатели и преподаватели

ще оценяват университетите спрямо научната им дейност и реализацията на техните възпитаници. Ще бъдат анкетирани общо 1500 работодатели.

Досега такова допитване се провеждаше само сред студентите, които оценяваха качеството на обучение в университети, материалната база и общежитията. За миналото издание на класацията

бяха анкетирани 26 000 студенти

Бонус ще получават и вузовете с по-малко летящи професори.

„Ако преподавателите в даден университет преподават само там, това ще носи допълнително точки на учебното заведение”, обясни Георги Стойчев. 20 млн. лв. е бюджетът на новото, трето издание на рейтинговата система.

Най-добрите университети ще получат до 33% допълнително финансиране от издръжката си, която получават от държавата, каза от своя страна и главният секретар на просветното министерство Красимир Вълчев.

Основна тежест в оценката на университети ще има реализацията на студентите, качеството на обучението и научната дейност на университетите.

Първите резултати от рейтинговата система ще бъдат представени в края на тази или началото на следващата година.

Проектът „Развитие на рейтинговата система на висшите училища” се финансира по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския социален фонд.