Работодателите смятат, че заложеното увеличение на пенсиите в проекта на бюджет на Държавното обществено осигуряване за 2021 година, който Надзорният съвет на НОИ утвърди на свое заседание днесизкривява връзката с осигурителния принос.

Синдикатите се обявиха против запазването на размера на обезщетението за отглеждане на дете до двегодишна възраст на 380 лв.

Министърът на труда и социалната политика смята, че заложеното увеличение на пенсиите е най-доброто в рамките на разполагаемите средства на бюджета и на очакваните икономически показатели.

Велев: Минимална пенсия въобще не трябва да има

Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов каза, че е притеснително, че не се предвижда увеличение на заплащането за втората година майчинство, което, по думите му, противоречи на всяка отговорна политика.

Той допълни, че майките в големите градове са принудени да останат вкъщи при децата, защото държавата не е осигурила достатъчно детски градини, а в същото време обезщетението и подкрепата не е адекватна.

КТ "Подкрепа" не приема и това, че обезщетението за безработица не расте.

istock
istock


По отношение на пенсиите, Манолов каза, че явно е направено възможното за момента.

"Пенсиите са това, което може да се получи, говорихме всички пенсии да бъдат преизчислени, но явно не е дошъл този момент", допълни синдикалният лидер.

Според Стефан Василев от АИКБ критиките на работодателската организация са по отношение на това, че се изкривява връзката между осигурителен принос и пенсия с увеличаването на минималната пенсия с 20 процента.

Кои са най-добрите и най-лошите пенсионни системи в света

По думите му така се казва на младите хора, че няма нужда да се осигуряват, защото ще дойде време, в което ще получават пенсия, която не зависи от осигурителния принос. Той смята, че не трябва да има минимална пенсия, а социално подпомагане за всички, които се нуждаят от него, а всички пенсии трябва да се увеличават по швейцарското правило.

istock
istock


Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева посочи, че за да бъде направено по-голямо увеличение от заложените пет процента в проектобюджета, трябва да имаме по-добри икономически показатели.

Тя припомни, че има различни разчети за осъвременяване с по-актуални средни осигурителни доходи, като ако пенсиите се осъвременят с дохода от 2015 година, то това ще струва милиард и двеста милиона лева, а ако се осъвременят с този за 2019 година, би струвало близо три милиарда и 800 милиона лева, което е невъзможно да се случи в година, в която не очакваме много добри приходи и все още ще имаме икономически сътресения.

Със сигурност трябва да продължаваме да обясняваме на обществото защо е необходимо да се осигуряваме на реалните доходи, които получаваме, защото винаги настъпва момент, в който има пенсионери, които считат, че са ощетени, че имат ниски пенсии, каза Сачева и допълни, че пенсията е функция на осигурителния принос.

Три пъти повече българи избират ранното пенсиониране


Според нея с вдигането на минималната пенсия на 300 лева и на максималната на 1440 лева се запазва съотношението 4,8 каквото е между сегашните 250 лева и 1200 лева, като така не се изкривява пенсионният модел.

БГНЕС
БГНЕС

По думите й няма опасност хората, които са се осигурявали с по-дълъг стаж да се почувстват ощетени.

Министърът посочи, че вероятно осъвременяването на пенсиите с по-нов доход е начин да се решат проблемите с несправедливостта, но в момента няма такива бюджетни средства.

По отношение на замразеното майчинство през втората година, Сачева посочи, че в България има едни от най-добрите придобивки в ЕС. Запазва се периодът на изплащане на паричното обезщетение за бременност и раждане - 410 дни .

Със замразяването на паричното обезщетение стимулираме връщането на пазара на труда и възможностите, които даваме през новите инвестиции, каза министърът.

Много хора няма да имат пожизнена втора пенсия

Ще се влагат средства в нови детски градини, детските добавки ще са за всички през следващата година, ще има и възможности по ОПРЧР.

Не трябва да се гледа само на платеното майчинство като единствена форма на подкрепа за майките, смята министърът.

istock
istock

В документа е заложен от 1 януари 2021 г. минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст да се увеличи от 250 лева на 300 лева месечно (увеличение с 20 на сто). От 1 януари 2021 г. максималният размер на получаваните една или повече пенсии се увеличава от 1200 лева на 1440 лв. (увеличение с 20 на сто) .

Предвижда се от 1 юли 2021 г. пенсиите за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2020 г., да се осъвременяват с 5 процента.

През първите три месеца на 2021 г. е предвидено да продължи изплащането на допълнителни суми към пенсиите на всички пенсионери в размер на 50 лв.

В проектобюджета е заложено да се запази периодът на изплащане на паричното обезщетение за бременност и раждане - 410 дни и размерът на обезщетението за отглеждане на дете до двегодишна възраст - 380 лв.

В изпълнение на своите правомощия по Кодекса за социално осигуряване, членовете на Надзорния съвет на НОИ се запознаха със заложените в документа законови промени и подкрепиха с мнозинство направените предложения.

Предстои съгласуването на проектозакона в Националния съвет за тристранно сътрудничество, приемането му от Министерския съвет и окончателното му гласуване в Народното събрание. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg