Едва 30% от хората в момента получават заплата 1500 лв. Скептичен съм, че заплатите ще стигнат това ниво, каквито са обещанията на бъдещето правителство.

За да се случи това, ръстът на икономиката трябва да достигне нива от 4,5 - 5 на сто. Това заяви Явор Алексиев от Института за пазарна икономика (ИПИ) в сутрешния блок на БНТ. Очаквам доходите да продължат да нарастват през тази година, допълни той.

Синдикатите се размечтаха за минималната заплата 

 

10 000$ заплата на месец, за да пътувате по света в лукс 

 

7 страни искат единна минимална заплата в ЕС

 

В целия Европейски съюз се ограничава употребата на цигари и алкохол. Тенденцията се наблюдава и в България, но тя по-скоро е принудителна. 

Структурата на разходите се подобрява. Домакинствата дават все по-малко пари за храна и безалкохолни напитки и все повече пари отиват за други работи, като например транспорт. Причина за това са цените на горивата, които известно време ще се покачват, твърди икономистът.

Инфлацията в страната ни отново е положителна - над 3%. През тази година не се наблюдава повишение на относителния дял на заплатите в общия доход на домакинствата.

През миналата година средната брутна заплата за първи път почти надхвърли 1000 лв. Въпреки това виждаме, че през 2015 г. от 55% пада на 54% в структурата на домакинския доход, поясни Явор Алексиев. 

По думите му все по-малко хора получават заплата. Повечето получават пенсия. Това се дължи на застаряване на населението. В дългосрочен план заплатите ще нарастват по-бързо от пенсиите, посочи икономистът. 

Все повече хора у нас теглят кредит, за да финансират свое жилище, коментира още Явор Алексиев. Страната ни се нарежда на 5-о или 6-о място в ЕС по дял на населението, което живее в собствено жилище. В момента се наблюдава ситуация, в която цените вървят нагоре, но лихвите са ниски.