За хората, които ще получават минимална и максимална пенсия, е по-изгодно да не прехвърлят партидата си от частния пенсионен фонд към държавното обществено осигуряване. Това разясни бившият управител на Националния осигурителен институт (НОИ) Бисер Петков.

Той уточни, че на хората, които са се осигурявали минимално, държавата гарантира пенсия от поне минималната за определената година – за тази тя е 300 лева.
Така от една страна държавата ще им доплаща от реалния размер на пенсията до 300 лв., а частният фонд ще добавя още някаква сума. За хората с максимални пенсии пък важи обратната логика - държавата ограничава административно максималния и така отново всичко, получено от частния фонд, ще е в плюс.
 
Всички останали - между минималния и максималния размер, е добре да се поинтересуват на първо място в кой фонд са осигурени и да поискат от дружеството, което го управлява, информация за наличностите по своята партида. След това кандидат-пенсионерът е добре да направи справка и в НОИ (това може да стане и онлайн с персонален идентификационен фонд).
 
Бисер Петков напомни, че според новоприетите от депутатите текстове пенсията от първия стълб, изплащана от НОИ, ще се намалява с 9%. Логиката е в това, че част от осигурителната вноска на хората, родени след 1960 г., е отивала във втория стълб от създаването му през 2000 г.

Той препоръча на хората, които ще направят справка в НОИ в близките дни, да намаляват получения резултат с 9%, защото законовите изменения още не са отразени в софтуера. Експертът напомни, че този коефициент ще нараства с годините с нарастването на периода на осигуряване в пенсионен фонд.
 

istock
istock

Друга особеност на функционирането на втория стълб е в това, че при него няма изискване за осигурителен стаж, а само за възраст, отбеляза Петков.

Близо 1000 пенсионери са поискали прехвърляне на втората пенсия в НОИ

Той препоръча хората да обмислят внимателно кой от трите пенсионни продукта, предвидени в новото законодателство, да изберат - пожизнена пенсия за старост, разсрочено плащане или еднократно плащане (когато средствата по партидата са до 3 минимални пенсии). По думите му е важно всеки да реши дали да получава по-големи суми приживе или по-малки, но да гарантира на близките си наследяване.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg