Общата сума в Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система, по-известен като Сребърен фонд, към края на годината стига 3,551 милиарда лева, като почти всички средства са депозирани в отделна сметка в БНБ. Това посочва от Министерство на финансите.

Сумата е с близо 259 млн. лева повече спрямо края на 2020 година, когато във фонда е имало 3,292 млрд. лева, показват данните на ведомството.

През месец декември 2021 г. по сметка на фонда са трансферирани средства в размер на 32,81 млн. лв., а прехвърлените средства във фонд „Пенсии“ на Държавното обществено осигуряване в размер на 61,57 млн. лв.

В края на ноември средствата, натрупани в Сребърния фонд бяха 3,580 млрд. лв.

Колко станаха парите в Сребърния фонд

Припомняме, че Сребърният фонд бе създаден през 2007 г. с около 2 млрд. лв., като за 14 години в него са се натрупали едва 1,35 млрд. лв. допълнителни средства.

istock
istock

Предназначението му е да подкрепя пенсионната система, но реално средствата в него не биха стигнали за изплащане на пенсиите дори за няколко месеца.
От 2011 г. парите във фонда не носят никаква доходност и седят на депозит в БНБ при нулева лихва.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg