Общият паричен ресурс в Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система, по-известен като Сребърен фонд, към края на ноември е в размер на 3,58 млрд. лева, от които 3,52 млрд. лева са депозирани в отделна сметка в БНБ.

Трансферираните през ноември 2021 г. средства към гаранционния фонд от фонд „Пенсии“ в Държавното обществено осигуряване (ДОО) са в размер на 28,14 млн. лв.

Припомняме, че Сребърният фонд бе създаден през 2007 г. с около 2 млрд. лв., като за 14 години в него са се натрупали едва 1,35 млрд. лв. допълнителни средства.

Предназначението му е да подкрепя пенсионната система, но реално средствата в него не биха стигнали за изплащане на пенсиите дори за няколко месеца.

Дефицитът в системата възлиза на над 5 млрд. лв. за 2020 г., за тази все още няма конкретни изчисления, особено с оглед на последните промени и надбавките от 120 лв.

Повече пари в Сребърния фонд за пенсии

От 2011 г. парите във фонда не носят никаква доходност и седят на депозит в БНБ при нулева лихва.

istock
istock

По данни на Министерство на финансите към края на октомври в Сребърния фонд имаше 3,55 млрд. лв., като трансферираните средства към гаранционния фонд от фонд „Пенсии“ в Държавното обществено осигуряване (ДОО) бяха в размер на 16,15 млн. лв.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg