Парите в Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система, т. нар. Сребърен фонд, се увеличават с 38 млн. лева за месец, показват данните на Министерство на финансите.

Така общият паричен ресурс на фонда към 31 август е в размер на 3,509 млрд. лева, от които 3,452 млрд. лева са депозирани в отделна сметка в БНБ.

В изпълнение на разпоредбите на чл. 1, ал. 4  и чл. 11, ал. 3  от Закона за Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система във връзка с чл.  129, ал. 12 от Кодекса за социално осигуряване през месец август 2021 г. по сметка на фонда са трансферирани средства в размер на 38,29 млн. лв., посочват от финансовото министерство.

Вдига се осигурителният доход, от който зависят пенсиите

В края на юли средствата в Сребърния фонд бяха 3,471 млрд. лв. Това е с около 179 млн. лв. повече, отколкото са били в края на миналата година (3,292 млрд. лв.).

istock
istock

Спрямо юни увеличението беше с едва 8 млн. лв. Сребърният фонд беше създаден през 2007 г. с около 2 млрд. лв.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg