Близо 4,1% е средният ръст на минималните осигурителни прагове за 2014 г. в 44-те икономически дейности, в които браншовите организации на работодателите и синдикатите са подписали споразумения.

Това стана ясно след поредната работна среща между експерти на бизнеса, профсъюзите и социалното министерство.

Ръстът означава, че ще се повишат минималните суми за осигуряване на 1,099 млн. души.

В 20 бранша бизнесът и синдикатите са се разбрали да няма увеличение. Сред тях са добивът на въглища, нефт и газ, строителни материали, чакъл, месопреработването, радио и телевизионната дейност.

В други отрасли увеличението е под 1%. След замразяването на осигурителните прагове през последните години на криза в строителството е договорен ръст от 3,2%.

С най-много ще скочат осигуровките за шефове на клиники и на болнични отделения. От 2014 г. те ще се осигуряват върху най-малко 1100 лв., което е с 15,8% повече спрямо тазгодишния праг от 950 лв.

В производството на медицински и зъболекарски инструменти най-ниските суми за осигуряване ще се увеличат с 14%. Над 13% е ръстът за медицински сестри, фелдшери, рехабилитатори, акушери и лаборанти.

Двуцифрено увеличение ще има и в преработката и консервирането на плодове и зеленчуци. Около 6-8% ще е ръстът в дървопреработването, растениевъдството, производството на мебели, ВиК сектора.

Още не може да се каже колко ще бъдат допълнителните приходи от осигуровки през 2014 г., тъй като праговете не са договорени окончателно, коментира участник в разговорите.

Следващата среща между бизнеса и синдикатите ще е на 10 септември.

От българската търговско-промишлена палата коментираха:

“Фактът, че не е постигната договореност за значителен брой икономически дейности е показателен, че механизмът за непрекъснато нарастване на средствата за фондовете на обществено осигуряване е неудачен”.

Според бизнес организацията нарастването на осигурителният доход “свива дейността на малките и средните предприятия и води до освобождаване на нискоквалифицирани работници”.