Отпадането от следващата година на точковата система за пенсионирането няма да ощети никого, каза в кулоарите на парламента министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, след като в пленарната зала на първо четене бяха приети промените в Кодекса за социално осигуряване /КСО/.

При дебата от левицата и от ДПС разкритикуваха отпадането на тази система. Драгомир Стойнев от "Коалиция за България" заяви, че заради промяната над 10 хил. души през идната година ще имат проблеми с пенсионирането, а Хасан Адемов от ДПС призова хората да се пенсионират още през тази година. 

Нека да не плашат хората, коментира в кулоарите Младенов в отговор на изказванията на опозицията. Според министъра с подобни твърдения левицата и ДПС създават хаос.

В отговор на критиките, че непопулярните промени се оставят след изборите, Младенов каза пред журналистите, че една реформа се прави за години напред и плавно. Стартът на реформата е от следващата година, когато с промените в бюджета за ДОО се намалява дефицитът със 669 млн. лева, а осигурителният стаж и възрастта бавно ще нарастват от 2012 г.  до 2026 година.

Младенов отново отбеляза, че "промените в КСО са взети при консенсус след цяла година дискутиране".