До момента 781 родители са подали заявления за детегледачки по операцията "Отново на работа", съобщи пред журналисти изпълнителният директор на Агенцията по заетостта /АЗ/ Росица Стелиянова. Подадените заявления от безработни лица по тази операция до момента са 1065.   

Операция "Отново на работа", която стартира днес, е по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" и е на обща стойност 64 млн. лева. Ще се реализира до 2012 г. на териториятана цялата страна. Целта й е да се даде възможност за предоставяне на качествена грижа за деца от 1 до 3 години, на които и двамата родители работят. Операцията надгражда националната програма "В подкрепа на майчинството" и се очаква да обхване около 8000 безработни лица.   

Сред изискванията към детегледачите са да бъдат физически и психически здрави и да не са осъждани. Предимство ще имат лица, работили в системата на просветата и здравеопазването. С предимство при наемането ще се ползват лица в предпенсионна възраст, отбеляза Стелиянова. За детегледачи могат да кандидатстват и близки роднини на родителите.   

След две седмици ще се състоят и първите интервюта между родителите и кандидатстващи за детегледачи. Одобрените лица ще бъдат предварително обучени за период до две седмици, включително по детска психология и доболнична помощ.    Заявления за кандидатстване по операцията могат да бъдат изтеглени от интернет страницата на АЗ.