С 14 гласа "за" и 6 "против" на работодателите Надзорният съвет на НОИ прие промените в Кодекса за социално осигуряване /КСО/. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов пред журналисти след заседанието на съвета.

Изпълнителният директор на КРИБ Евгений Иванов каза, че има развитие по въпроса за създаването на нов фонд към НОИ за ранно пенсиониране на категорийните работници.   

Национализацията може и да не се състои, допълни той. По думите му никой досега не е потърсил мнението на хората, които имат лични партиди в професионални фондове. Никой не е дал съгласие личната му партида да бъде открадната, каза Иванов. Това е частен договор с дружеството и нямаме взаимни посредници, които да решават какво ще се случи с партидите, добави той.

Днес след среща с премиера професионалните фондове ще дадат пресконференция по темата, съобщи Иванов. Обсъжда се вариант за по-малка санкция към ранните пенсии на категорийните работници, получени от НОИ. Във варианта на КСО, който се обсъжда в  момента, е разписано, когато категорийните работници ползват правото си на ранно пенсиониране, да взимат с 0,15 процента по-малка пенсия за всеки месец недостигаща им възраст спрямо необходимата за общата категория работници.     

Предвижда се и същият по размер бонус на месец за оставане на работа след възрастта за ранно пенсиониране, казаха вицепрезидентите на КНСБ Николай Ненков и на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

Според предложението за промени в КСО се предвижда от началото на 2011 г. вноските на работещите в първа и във втора категория труд да се трупат в новосъздаден солидарен фонд към НОИ "Ранно пенсиониране".