Над 300 млн. лв. годишно е щетата за бюджета от "заплата в плик", изчисляват от дирекция "Управление на риска" в НАП. Преди десетилетие тази сума е била над 400 млн. лв., като през последните години се е стопила с около 100 млн. лв. вследствие на предприети от НАП мерки и различни икономически фактори, съобщава приходната агенция.

Най-рисковите сектори, в които е практика да се изплаща част или цялото възнаграждение "под масата", са в търговията на едро и дребно, строителство, хотелиерство и ресторантьорство.

Кампании срещу укриването на осигуровки стартира НАП

Най-губещи от недекларирания доход остават служителите, които се осигуряват на по-нисък от реалния размер на заплатата си и по този начин се лишават от редица осигурителни права. Те могат да изчислят загубите си с помощта на калкулатора на сайта: www.zaplatavplik.bg, като въведат заплатата, на която се осигуряват и тази, която реално получават.

"Ако работник реално получава 1500 лв., но работодателят му го осигурява на минималната работна заплата, загубата за служителя  в следващите 30 години е близо 109 000 лв. В тази сума влизат пенсията, обезщетенията за майчинство и безработица, от които ще се лиши служителят. Освен това, той губи възможност да се възползва от пълния размер на по-високите данъчни облекчения за деца, тъй като те се изчисляват върху заплатата, на която се осигуряват лицата", коментира Николай Петков, директор на дирекция "Управление на риска" в НАП.

istock
istock

С цел да запознае работниците с рисковете, ако се съгласят да се осигуряват на по-нисък от реалния си доход, приходната агенция започва кампания "Заплата в плик". Тя акцентира върху ползите за обществото от доброволното деклариране и внасяне на данъци и осигурителни вноски, както и на щетите, които причинява недобросъвестното поведение.

Икономисти: Вървим към вдигане на данъците

Чрез фейсбук страницата на НАП се разяснява какви биха били последствията за работници и работодатели, ако получават или дават заплата в плик.

В поредица от подкаст издания в YouTube канала на приходната агенция, експерти разкриват рисковете, които поемат и двете страни, когато избягват декларирането и плащането на данъци и осигурителни вноски. Потребителите могат да изразят и своето мнение по темата за недекларираните възнаграждения или т. нар. "заплата в плик", като попълнят анкетата на НАП. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg