Работодатели масово назначават нови служители само след като попълнят молба за напускане по взаимно съгласие. Това предупреди вчера вицепрезидентът на КНСБ Валентин Никифоров.

Документът за освобождаване е в един екземпляр и работниците не разполагат с копие, но няма и дата. Когато чорбаджията реши, може да уволни колкото си иска хора „по взаимно съгласие” и дори съдът не може да ги защити, коментира синдикалният лидер.

Заедно с назначаването на изпитателен срок това в момента е най-разпространеният начин бизнесът да заобиколи защитата, която Кодексът на труда осигурява, смята той. Според шефката на Съюза на транспортните синдикати към КНСБ Екатерина Йорданова транспортните фирми особено

често се възползват от врътката.

Хората обаче не смеят да се оплакват, тъй като датата в молбата може да бъде попълнена незабавно и да загубят работата си.

Според президента на синдиката Пламен Димитров номерът се използва и срещу синдикалните лидери по места. Така са постъпили собствениците на транспортните фирми „Етап-адресс” и „Груп плюс” в столицата. Щом научили, че шофьорът Анатоли Господинов е оглавил новосъздадената синдикална организация във фирмите, те му изпратили вкъщи попълнената и нотариално заверена молба за напускане. Заради това от 50 членове на синдикалната организация още същия ден 20 се отказали от нея. Подобни мерки целят страх и обезкуражаване, твърди Пламен Димитров.

В пловдивския градски транспорт, който вече е частен, постъпили по същия начин със синдикалните босове. Там

не само ги изритали

но успели и да глобят единия от тях за нанесени щети. Шефът на банков клон в страната споделил същата участ. Хората се сдружават главно заради забавени заплати или грубо нарушаване на правата им, твърди безработният вече шофьор Господинов. Заради това синдикатите са поискали Главната инспекция по труда да провери как се спазват правата на хората във въпросните фирми. За най-фрапантните случаи е известена и Международната организация на труда.