Неуредиците на работното място са основателна причина работещият да реши да напусне, за съжаление често пъти необмислено. 

След подаване на предизвестие за напускане, някои хора искат час по-скоро да прекратят работа и под влиянието на емоции подават молба за ползване на отпуск и спират да посещават работното си място.

Работодателят обаче може да реши да отхвърли молбата за отпуск и да поиска писмени обяснения за неявяване на работа. Това на свой ред му дава основателен повод да пристъпи към процедура на дисциплинарно уволнение. Какво може да направи служителят и какви са последиците за него?

Дисциплинарното уволнение е най-тежкото от предвидените в Кодекса на труда дисциплинарни наказания. То представлява акт на прекратяване на трудовото правоотношение без предизвестие и има силно негативни последствия за работника/служителя.

Задължително изчакайте отговор на молбата си за отпуск, съветва адвокат Денис Моллов. Ако вече се намирате в такава ситуация, нещото, което може да ви спаси, е болничен или обяснение за отсъствие по лични причини.

Работодателят от своя страна би бил в пълното си право да ви подложи на тази процедура и да ви освободи поради неоснователно неполагане на трудова престация, съгласно договора ви с него.

Съгласно Кодекса на труда работникът дължи обезщетение на работодателя за неспазено предизвестие – една работна заплата, ако не е уговорено друго в трудовия договор и допълнителните споразумения към него.

По думите на юриста обясненията пред работодателя рядко биха смекчили в каквато и да е степен неговото решение. В заповедта за дисциплинарно уволнение се описват и дължимите от работодателя обезщетения за неизползвани отпуски и прочие.

В случай че такива липсват, може да се претендира за незаконосъобразно уволнение. Честа практика е уволненията да не се оформят коректно, което може да се окаже плюс за уволнения служител, твърди специалистът.

Освен „черна точка“в трудовата книжка, работникът/служителят следва да заплати на своя работодател едно брутно месечно възнаграждение (или ако не си е получил заплатата за минал период – да му се удържи). Също така няма право на обезщетение за безработица или както е по-популярно – „право на борса“.