Три варианта за преизчисляване на пенсиите обсъждат депутати от “Има такъм народ”. Това стана ясно от думите на Пламен Данаилов, който е предложен за министър на финансите пред Нова телевизия.

Партията му поискала разчети от НОИ за 3 опции - вдигане на тежестта на всяка година стажа във формулата за определяне на пенсиите на 1,4, на 1,5 и за преизчисляване с осигурителния доход от 2018 г., обясни той.


Пламен Данаилов заяви, че предложеният от служебното правителство вариант за преизчисляване на пенсиите с увеличение на тежестта на всяка година стаж от 1,2 на 1,35 не е справедлив.

Вариантът, който предлага сегашният социален министър Гълъб Донев предвижда вдигане на всички пенсии от 1 октомври с 12,5%, като това се постига чрез увеличаване на тежестта на година осигурителен стаж до 1,35.

Става дума за близо 400 хил. пенсионери, които остават под прага на бедността и на тях ще се раздават добавки след одобрение по 8 критерия. Представяте ли си как системата ще обработи 400 хил. души, каза Данаилов.

Защо правителството избра друг подход за преизчислението на пенсиите

Най-одобряванията от новото управление вариант за преизчисление - на база осигурителният доход от 2018 г., обаче би оставил близо 1 млн. възрастни без никакво увеличение на пенсиите. Освен това подобен вариант би струвал на бюджета 1 млрд. лева повече.

istock
istock

Това е най-справедливо, но въпросът наистина е как да бъдат компенсирани тези 1 млн. пенсионери, призна Данаилов, че везните клонят към скъпия вариант, който остава без вдигане огромен процент от пенсиите. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg