Осем души се борят за едно свободно място на пазара на труда, показват данни на агенцията по заетостта (АЗ). В края на юни 315 701 българи са търси препитание чрез бюрата по труда, като броят им е с над 16 000 по-малък спрямо май. Традиционно

най-трудно работа са намирали във Враца

където за една свободна позиция са кандидатствали по 15 души. Перник, Разград и Хасково допълват класацията на градовете с голяма безработица и най-малко заявени свободни места. 

В началото на летния сезон най-лесно препитание са намирали бургазлии, където за една обява са кандидатствали средно по 3-ма души. Традиционно в този район през лятото се обявяват най-много свободни места, обясниха от АЗ. Във Варна, Добрич, Велико Търново и София пък за едно място се борят по 6 души.

Анализ на АЗ показва, че от май се увеличават заявените работни места. През юни

фирмите са търсили над 27 000 нови подчинени

Оказва се, че ръстът на свободни позиции се дължи главно на новите схеми за субсидирана заетост, които се финансират по европейската програма „Развитие на човешките ресурси“. Това означава, че намалението на безработицата през юни се дължи на факта, че работодателите, получават пари от държавата, за да наемат нови кадри. 

Не е тайна, че голяма част от фирмите разчитат на схемите за субсидирана заетост. Така не наемат нови служители, докато няма работеща програма, обясни пред „Монитор“ експертът по подбор на персонала Николай Маринов. 

По данни на АЗ през юни бизнесът е искал да наеме предимно продавачи, търговски представители, сервитьори, готвачи и строители. 

Данните показват още, че се запазва тенденцията половината от търсещите препитание да са без работа повече от година. Сред тях са основно хора с основно и по-ниско образование, които реално не търсят активно работа, констатират от АЗ. 

Ръст обаче има при висшистите, регистрирани в бюрата по труда. Всеки десети, търсещ реализация на трудовия пазар, е завършил ВУЗ. Най-трудно се реализират икономистите и юристите.