За безпрецедентни намаления на осигурителни прагове за 2013 г. в някои сектори се разбраха вчера работодатели и синдикати. След туризма, където има 5% намаление за специалистите и 0.1% средно за всички служители, догодина върху по-малки суми ще се осигуряват и пчеларите.

Там намалението ще е с 20.7% - от 596 лв. минимумът пада на 472.89 лв., но реалният среден доход е далеч повече - 1289 лв. Заетите в сектора са символичен брой - около 800 души. Възможно е след окончателното изчисляване на новите прагове да излязат още един-два сектора с намаление, предположиха участници в преговорите.

Според бизнеса тенденцията показва, че в преговорите се проявява разум от страна на синдикатите. Зам.-председателят на БСК Димитър Бранков призна, че при повечето ръстът е поносим. И поздрави профсъюзните представители в туризма, които първи се съгласиха на отстъпки. Заетите в него са над 113 000 души.

Вчерашният ден на преговорите трябваше да бъде последен, но бизнесът и синдикатите са получили още 10 дни отсрочка, за да постигнат колкото може повече споразумения. До края на миналата седмица имаше договорки в едва 29 икономически дейности, но след вчера вече са в 44. Там, където няма споразумение, по закон социалният министър Тотю Младенов трябва да наложи административно увеличение със средния ръст на споразуменията.

Този път има голяма вероятност Младенов да се съобрази с искането на работодателите в секторите без договорки праговете да се запазят на тазгодишното ниво. В тази посока е и препоръка на ЕК да се ограничи административното въздействие върху доходите. В нея се казва, че трябва да се преразгледа принципът на договаряне на минималните прагове в България, за да се постигне баланс между цената на труда за нискоквалифицирани работници и мерките за намаление на недекларирания труд. Според синдикатите обаче, ако няма разпростиране, догодина никой няма да иска да се споразумява.

Работодателските организации настояват да се наблегне на колективното договаряне на ниво предприятие, за да се отчита икономическото състояние на всяко от тях. Бранков даде пример с договорения много висок ръст в производството на облекло с над 14% и на трикотажни изделия с 15 на сто, с които ще могат да се справят едва 5-6 предприятия у нас с различен тип пазари.

От БСК са категорични, че договарянето на прагове и административното им налагане не води до повече приходи в НОИ, а само до фалити и намаление на заетите.

"В кризата наетите на пълен работен ден са паднали до 1.840 млн. И срещу тях стоят 2.3 млн. пенсионери. За сравнение през последния месец преди кризата - септември 2008 г., са били над 2.4 млн.", обясни Бранков.