През първото тримесечие на 2024 г. в пенсионноосигурителните дружества са подадени общо 115 764 заявления за промяна на участие и прехвърляне на средствата от един пенсионен фонд в друг.

Това сочат данните на Управление “Осигурителен надзор” на Комисията за финансов надзор, които са получени  на база на справките, представени от пенсионноосигурителните дружества в Комисията за финансов надзор. От тях 20 203-има души са получили отказ или това са близо 19,3 на сто от заявленията.

Човек, подал заявление за промяна на участие и прехвърляне на средства, може да получи отказ за разглеждане на заявление, когато заявлението не е попълнено в съответствие с изискванията, определени в наредба на Комисията за финансов надзор. При разглеждане на заявлението, лицето може да получи и отказ за промяна на участие и прехвърляне на средства, когато не са изпълнени условията за промяна на участие и прехвърляне на средства, регламентирани в Кодекса за социално осигуряване.

Пенсионерите избират пожизнена пенсия с разсрочено плащане

Общо 89 774 осигурени от подалите заявления през първото тримесечие на 2024 г. са променили участието си във фондовете за допълнително пенсионно осигуряване. Общата сума на прехвърлените средства на осигурени лица с променено участие, подали заявления през първото тримесечие на годината, е 425 625 900 лв.

istock
istock

Най-много хора са преместили парите си за втора пенсия – 83 743-има души, а общата сума на прехвърлените средства е над 394 млн. лева. Професионалния си пенсионен фонд, където се осигуряват задължително работещите първа и втора категория труд, са променили близо 5800 човека, които са преместили почти 30,5 млн. лева, а т. нар трета пенсия са преместили 235 души.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase