Безработни отново ще могат да кандидатстват за европари, с които да открият собствена фирма. Това става ясно от заседанията на работната група за новата оперативна програма “Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 г. 

През миналия програмен период безработните можеха да получат до 20 000 лв., за да започнат собствен бизнес. Агенцията по заетостта одобри за финансиране само 1162 проекта, въпреки че първоначално заложената цел беше 2500 микропредприятия. 

През новия програмен период схемата ще бъде продължена и усъвършенствана, защото интересът към нея е изключително голям. 

Това е заявила Росица Янкова - зам.-министър на труда, на последното заседание на работната група. Засега се планира по новата оперативна програма “Развитие на човешките ресурси” да се подпомага стартирането на собствен бизнес, чиито инвестиционни нужди не надхвърлят 50 000 лв. Това далече не означава, че кандидат-предприемачите ще получат цялата сума. Стойността още не е определена.

По новата програма се планира да могат да кандидатстват не само безработни, но и заети, и икономически неактивни. 

Още не е ясен и механизмът, по който ще се получават евросредствата. Вариантите са грантово финансиране, ваучери за стартиране на собствен бизнес или микрокредитиране.