Хората, които се пенсионират по инвалидност, вече са повече от тези, които прекратяват работа, след като са изпълнили завишените критерии за стаж и възраст.

Тенденцията се появява през второто и третото тримесечие на 2012 г., показва статистиката на Националния осигурителен институт (НОИ).

През периода април - септември т.г. 19 348 души са получили пенсии за инвалидност поради общо заболяване. А за същия период класическите пенсионери са само 16 240. През първите три месеца на годината съотношението е било обратното.

Статистиката показва, че тенденцията се е променила не защото има бум на инвалидите.

Причината е драстичното намаляване на успелите да отговорят на повишените условия за редовна пенсия. От началото на 2012 г. изискваните стаж и възраст се увеличиха с по 4 месеца и за двата пола. В момента мъжете могат да прекратят кариерата си, ако са навършили 63 години и 4 месеца и имат прослужено време поне 37 години и 4 месеца.

За жените условията са 60 години и 4 месеца възраст и 34 години и 4 месеца трудов стаж. В същото време инвалидните пенсии запазват нивото си, въпреки признанията на социалното министерство, че броят им е раздут.

През първите 9 месеца на т.г. завишените критерии за стаж и възраст са изпълнили само 32 844 души. За същия период на 2010 и 2011 г. това са успели да направят по 47 000 - 48 000 души или с около 35% повече.

“Намаляването на хората, които се пенсионират, е търсен ефект и е добър, макар и закъснял резултат”, коментира бившият социален министър Иван Нейков.

“Целта на повишаването на критериите беше хората да работят по-дълго и да се намали дефицитът в осигурителната система. Ако това беше станало от 2010 г., сега щеше да има много по-голям ефект”, добави Нейков.

Според депутата от ДПС Хасан Адемов по-големият дял инвалидни пенсии е закономерен резултат. “Предупреждавахме управляващите, че ще стане така. Хората не могат да изпълнят по-строгите условия и затова търсят друг начин да се пенсионират. В никакъв случай не могат да се обвиняват лекарите, че издават фалшиви документи”, добави Адемов.